Indicele de masa corporala

Asa vei avea o greutate corporala normala!

                             

Cand grasimea este acumulata in exces in organism putem sa vorbim despre „supraponderalitate” si „obezitate”. Cea mai raspunadita metoda de a stabili greutatea corporala este Indicele Masei Corporale sau IMC.

Cat trebuie sa fie indicele de masa corporala?

Prof. dr. Dan Gaita, medic primar cardiolog la Institutul de Boli Cardiovasculare Timisoara ne spune ca „indicele de masa corporala reprezinta raportul intre greutatea in kilograme impartita la inaltimea ta calculata la patrat. Daca numarul final este sub 25 inseamna ca ai o greutate normala, daca este peste 25 ai exces ponderal, iar cand vorbim de un indice mai mare de 30 inseamna ca persoana respectiva sufera de obezitate”.

  • Subponderalitate: mai mic de 18,5 
  • Greutate normala : 18,5 – 24,9 
  • Supraponderalitate:  25,0 – 29,9 
  • Obezitate : 30,0 – 39,9 
  • Obezitate extrema: mai mare sau egal cu 40

imctab

Conform clasificarii OMS, persoanele cu un IMC intre 25 kg/m2 si 29,9 kg/m2 se definesc ca fiind supraponderale, iar cele cu IMC egal sau mai mare de 30 sunt obeze.

Cate calorii si grasimi trebuie sa consum zilnic?

Conf. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. N. Paulescu” atrage atentia asupra importantei pe care o are distributia caloriilor „pentru ca reducerea trebuie realizata in principal pe seama lipidelor saturate care au un risc mai mare de aparitie a arterosclerozei si, implicit, a afectiunilor cardiovasculare”.

Pentru a avea o greutate corporala normala este important sa ai doua obiective:cantitatea zilnica de calorii si cea de grasimi, tinand cont de faptul ca un aport caloric sub 1200 de calorii este total contraindicat. Pentru a-ti stabili aceste obiective este necesar sa-ti cunosti nivelul de activitate fizica pe care il ai pe parcursul zilei. Il stabilesti tinand cont de rutina ta zilnica, astfel daca mergi putin sau deloc pe jos, urci putin sau deloc scarile, faci putin sau deloc alte activitati fizice poti sa consideri ca ai un nivel scazut de activitate. Insa, daca arzi zilnic 150 de calorii prin intermediul activitatilor fizice cum ar fi mersul pe jos 3 kilometri, timp de 30 – 45 de minute sau alergat 2 kilometri in 15 minute ai un nivel moderat de activitate.

                    Calorii pentru femei                                               Calorii pentru barbati

  • Nivel scazut de activitate:                                      Nivel scazut de activitate:
  • sub 68,1 kg                1200 calorii                                 sub 65,7 kg                1400 calorii
  • 68,1 kg – 74,7 kg      1400 calorii                                65,8 kg – 70,2 kg       1600 calorii
  • 74,8 kg – 83,9 kg      1600 calorii                                70,3 kg si peste         1800 calorii
  • 84 kg si peste             1800 calorii
  • Nivel moderat de activitate                                Nivel moderat de activitate 
  • sub 61, 2 kg                 1400 calorii                             59 kg si peste          1800 calorii
  • 61,3 kg – 65,7 kg       1600 calorii
  • 65,8 kg si peste         1800 calorii
    Tinta calorica          Cantitatea maxima de grasimipermisa la fiecare masa          Cantitate maxima de grasimi permisa la
fiecare gustare
         1200                          12 g                                 3 g
         1400                          15 g                                 3 g
         1600                          17 g                                 3 g
         1800                          19 g                                 3 g

Tu esti o persoana supraponderala? Dar copilul tau?
Asa se numeste o campanie are isi propune sa informeze populatia si sa ofere solutii pentru prevenirea afectiunilor legate de nutritie. Ea se desfasoara in perioada 4 mai – 30 iunie in toate farmaciile Centrofarm din tara unde poti sa gasesti medici care sa-ti masoare greutatea si inaltimea, sa determine indicele de masa corporala si procentele de grasime si apa din corp pentru aflarea starii de sanatate (subponderal, normal sau obez). De asemenea, poti sa beneficiezi si de o consultatie gratuita la un medic nutritionist pentru analize aprofundate si un eventual tratament corespunzator.

Sfatul specialistului
Conf. dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice de la Institutul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. N. Paulescu”

„Printr-un stil de viata sanatos intelegem, in primul rand, o dieta echilibrata, dar si activitate fizica. Cele doua sunt indisolubil legate pentru ca altfel nu se poate vorbi despre promovarea sanatatii prin mentinerea unei greutati corporale cat mai apropiate de cea ideala. Trebuie sa mentinem dieta echilibrata, din punct de vedere caloric, dar si nutritiv. Iti este interzis sa mananci mult la o masa, sa te saturi si pe urma sa te infometezi. O dieta echilibrata poate fi realizata individual. Nu exista diete minune si universal valabile pe care le putem urma fiecare, dar este important sa avem 3 mese principale si 2-3 gustari in fiecare zi cu un continut mai redus de grasimi”.

Stiai ca …

  • Obezitatea este un important factor de risc pentru bolile de inima, diabetul de tip 2 si anumite tipuri de cancer;
  • 53% din populatia Europei este fie supraponderala, fie obeza;
  • Alte boli asociate cu obezitatea sunt: infertilitatea femeilor, problemele psihice precum depresia si diminuarea respectului de sine sau starea de apnee (intreruperea respiratiei) in timpul somnului;
  • Reducerea cu 5-10% a greutatii corporale aduce avantaje semnificative pentru sanatate, incluzand imbunatatirea factorilor de risc in bolile cardiovasculare.

Citeste si articolul  Ce sa mananci la micul dejun, pranz si cina?

O noua metoda de calcul a indicelui de grasime din organism

Obezitatea afecteaza aproximativ 500 de milioane de persoane din intreaga lume, ceea ce este uimitor, daca ne gandim ca 1 miliard de persoane sunt infometate si nu au ce manca. Timp de aproape 200 de ani, Indicele de Masa Corporala (Body Mass Index – BMI) a fost folosit ca masura a obezitatii. Recent insa a fost elaborata o noua metoda de calcul a procentului de grasime din organism, cu o precizie mai inalta comparativ cu BMI si menita sa inlature limitarile acesteia.

BMI a fost introdus in jurul anului 1840 si este exprimat ca raportul dintre masa individului (in Kg) si patratul inaltimii acestuia (in metri). BMI prezinta o serie de puncte slabe in exprimarea corecta a grasimii in organism. In primul rand, valorile BMI difera destul de mult pentru un barbat si pentru o femeie care au acelasi procent de grasime in organism. In al doilea rand, valorile BMI pot fi mari, ca de exemplu in cazul barbatilor musculosi, indicand in mod fals un procent mare de grasime. De ce apar aceste neajunsuri ale metodei BMI? Pentru ca parametrii luati in calcul (greutatea si inaltimea unei persoane) nu conduc la rezultate care sa coincida cu situatia reala.
Pentru a determina ce parametri ai organismului ar trebuie monitorizati in determinarea procentului de grasime din organism, metodele de calcul alternative au avut ca reper valorile obtinute, in mod direct, prin intermediul absorbtiei cu raze X de energie duala. Aceasta metoda este printre cele mai precise metode de determinare a a indicelui de grasime, insa este un procedeu costisitor, ce nu poate fi utilizat in practica medicala. Testele au condus la urmatoarele concluzii: se pare ca circumferinta soldului si inaltimea individului sunt corelate mult mai bine cu procentul de grasime din organism comparativ cu greutatea si inaltimea. Formula de calcul care sa reproduca acest lucru este urmatoarea:
[Circumferinta sold (cm)/Inaltime (metri)1,5 ] – 18 = Body Adiposity Index (BAI)
Rezultatele furnizate de BAI sunt suficient de precise pentru a face din el un instrument clinic superior BMI. Spre deosebire de BMI, BAI pentru barbati si pentru femei este acelasi in cazul in care au aceleasi procent de grasime. Un alt avantaj, care ramane totusi de demonstrat in viitor, consta in capacitatea de a prezice riscul la care se expun persoanele obeze: cancer, diabet, boli cardiovasculare, hipertensiune, pornind de la valorile furnizate de BAI.

Iata mai jos semnificatiile date de BMI si BAI:

BMI:                                                                                                        
<18,5             subponderal
18,5-24,9    normal
25- 29.9       supraponderal
>30                 obez

                          BAI (in functie de sex si varsta)          

 
– pentru intervalul 20-40 ani:
                                    barbati     femei
subponderal
< 8%
< 21%
normal
8-19%
21-33%
supraponderal
19-25%
33-39%
obez
> 25%
> 39%
 
pentru intervalul 41-60 ani:
                                     barbati     femei
subponderal
< 11%
< 23%
normal
11-22%
23-35%
supraponderal
22-27%
35-40%
obez
> 27%
> 40%
– pentru intervalul 61-80 ani:
                       barbati       femei
subponderal
< 13%
< 24%
normal
13-25%
24-36%
supraponderal
25-30%
36-42%
obez
> 30%
> 42%
Pentru cei interesati sa-si calculeze BMI si BAI, puteti accesa linkul
Un regim sănătos, cu mese mici şi regulate, cu scăderea cantităţii de glucide şi grasimi, precum şi exerciţiile fizice vă poate ajuta să piardeţi din greutate treptat şi să o păstraţi.
! Scăderea în greutate duce la normalizarea glicemiei şi a metabolismului lipidic.

Vârsta
Riscul pentru diabet zaharat de tip 2 creşte o dată cu vârsta. Jumătate din toate persoanele diagnosticate cu diabet zaharat au peste 55 de ani. Deşi nu se poate schimba de vârsta ta, puteţi lucra la alţi factori de risc, dacă aveţi peste 40 de ani.

Istoricul familial 
Deşi nu puteţi să vă schimbaţi istoricul familial, este foarte important pentru dumneavoastră şi pentru medicul dumneavoastră să ştiţi ce “averi” puteţi moşteni. Având o rudă cu diabet zaharat se dublează şansele de a dezvolta şi dumneavoastră boala. Spuneţi-i medicului dumneavoastră de familie dacă cineva din familia dumneavoastră are diabet zaharat.

Exerciţiile fizice
Exerciţiile fizice şi menţinerea unei greutate apropiate de cea ideală, pot reduce riscul de diabet zaharat. Orice activitate este mai bună decât repausul. Încercaţi să vă faceţi un program de exerciţiu fizic moderat-intens câte 3-4 ore pe zi şi mers me jos în ritm rapid câte 30-60 de minute pe zi. Înainte de a începe un program de exerciţii fizice, discutaţi cu medicul dumneavoastră.

Dieta
Un regim alimentar bogat în grăsime, calorii şi colesterol creşte riscul de diabet zaharat.  Trebuie să avem un regim alimentar echilibrat, bogat în fibre şi scăzut în grăsimi. De asemenea, nu uitaţi să aveţi grijă la cantitatea porţiei: – cât de mult mâncaţi este la fel de important ca şi ceea ce mâncaţi.

Fumatul

Fumatul are efecte dezastruoase şi trebuie puternic descurajat, fiind un indicator al unui stil de viaţă nesănătos. Renunţarea la fumat scade riscul de a dezvolta diabet zaharat.

Diabetul gestaţional
Acesta poate apare în timpul sarcinii la circa 3% din femeile gravide. Deşi acest diabet se vindecă după sarcină, aproximativ 40% dintre femeile care au avut diabet gestaţional sunt diagnosticate cu diabet zaharat de tip 2 în următorii 15 ani.

Chiar dacă nu au diabet gestaţional, femeile care dau naştere la copii cu greutatea de 4 kg sau mai multe sunt mai susceptibile de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 mai tarziu.

Asociarea factorilor de risc
Riscul de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 creşte o dată cu creşterea numărului de factori de risc pe care îi aveţi. Dacă aveţi 2 sau mai mulţi factori de risc, discutaţi cu medicul dumneavoastră de familie despre modul în care se previne diabetul zaharat de tip 2.

Articole care v-ar mai putea interesa:

  1. Profilaxia primară în diabetul zaharat
  2. Diabetul zaharat (partea I)
  3. Aspirina scade riscul de infarct miocardic la diabetici.
  4. Red Bull creşte riscul survenirii unui atac de cord

Specialistul nostru
Livia Nena
biolog nutriţionist

Consumul de proteine slabe, cum ar fi carnea de vită slabă, carnea de pui, de peşte şi de brânză degresată păstrează metabolismul la o intensitate maximă pentru o perioadă mai lungă de timp.

În acest context, combinaţia ideală este cea de proteine cu verdeţuri (salată verde) şi cu legume, cum ar fi: roşii, ardei, castraveţi, varză, conopidă, vinete, dovlecei, fasole verde. De asemenea, ceaiul verde, scorţişoara, ardeiul iute, piperul şi citricele stimulează rata metabolismului.

Fructele cu vitamina C accelerează metabolismul, fiind indicate persoanelor care vor să slăbească.

Cele mai bune modalităţi de a slăbi într-un timp relativ scurt şi de a menţine rezultatele obţinute pentru o perioadă cât mai mare nu sunt soluţiile-minune, nici cele chirurgicale. Metoda numărul unu în top rămâne, indiscutabil, combinaţia dietă echilibrată-mişcare.

Obiectivele trebuie să fie realiste

Pentru ca programul de reintrare în formă să aibă rezultate, trebuie mai întâi să-ţi stabileşti clar obiectivele. Adică numărul de kilograme de care vrei să scapi şi intervalul de timp necesar.

Ai grijă ca obiectivele impuse să nu fie intangibile sau posibile doar cu eforturi prea mari şi cu riscuri asupra stării de sănătate! A slăbi sănătos înseamnă a nu da jos mai mult de trei-patru kilograme într-o lună.

Începe cu limitarea aportului de calorii

Majoritatea celor care îşi doresc să slăbească ţin cont doar de ceea ce arată cântarul, lucru greşit, spun specialiştii. În primul rând, a slăbi nu înseamnă neapărat a cântări mai puţin. În unele situaţii, când o persoană este normoponderală, se urmăreşte de fapt a avea mai puţină grăsime corporală în raport cu masa musculară (care, odată antrenată şi tonifiată, cântăreşte mai mult decât grăsimea).

De aceea, este important ca, atunci când îţi fixezi ţinta, să îţi calculezi, în primul rând, indicele de masă corporală şi rata metabolismului bazal, adică numărul de calorii necesar în repaus. Bineînţeles, şi măsurarea circumferinţei taliei este un indiciu important pentru stabilirea obiectivului de a reduce numărul de centimetri, grăsimea de pe talie fiind cea mai periculoasă pentru sănătate.

Aportul de calorii necesar într-o zi diferă de la o persoană la alta în funcţie de vârstă, de sex, de înălţime, de greutate şi, desigur, de nivelul de activitate fizică. Astfel, o femeie sedentară, de 25 de ani, cu o greutate de 55 de kilograme şi cu o înălţime de 1,64 m are nevoie zi de zi, pentru a-şi menţine silueta, de aproximativ 1.900 de calorii. Pe măsură ce nivelul de activitate creşte, poate fi mărit şi aportul de calorii. Dar pentru a slăbi, este recomandat ca numărul de calorii aduse zilnic organismului prin alimentaţie să scadă cu aproximativ 500.

Mănâncă încet şi redu porţiile

Probabil că ai mai auzit asta: mănâncă mai des, mai puţin şi mai încet. Este o regulă de bază în alimentaţie, atât pentru menţinerea stării de sănătate, cât şi pentru eliminarea kilogramelor în plus. Explicaţia este cât se poate de simplă. Cu cât mănânci mai repede, cu atât vei creşte aportul de alimente la o masă.

Asta pentru că senzaţia de saţietate se instalează în timp, iar mestecând repede, creierul va primi informaţii incomplete de la papilele gustative şi senzaţia de saţietate va întârzia să apară. Recomandarea de a avea în jur de cinci-şase mese pe zi vine pentru că, dacă aşteptăm să ni se facă foame, apare aceeaşi problemă: tendinţa de a mânca prea mult şi prea repede.

Dacă trec prea multe ore între mese, metabolismul este încetinit şi, prin urmare, corpul arde mai greu caloriile, pentru a-şi conserva energia.

Află-ţi rata metabolismului!

Pentru a depista de ce aport de calorii ai cu adevărat nevoie zilnic pentru a-ţi menţine starea de sănătate, calculează-ţi rata metabolismului bazal (RMB).

Pentru femei: RMB = 655 + (9,6 x greutatea în kilograme) + (1,8 x înălţimea în centimetri) – (4,7 x vârsta în ani).
Pentru bărbaţi: RMB = 66 + (13,7 x greutatea în kilograme) + (5 x înălţimea în centimetri) – (6,8 x vârsta în ani).

Trebuie să ţii cont şi de nivelul de activitate fizică în alegerea dietei. Aşadar, înmulţeşte rezultatul RMB cu:
– 1,2 – dacă eşti sedentar, adică nu faci deloc mişcare sau faci, dar foarte puţină;
– 1,375 – dacă faci o formă uşoară de mişcare o dată sau de două ori pe săptămână;
– 1,55 – dacă faci mişcare moderată de 3-5 ori pe săptămână;
– 1,725 – dacă urmezi un program de exerciţii fizice antrenant 6-7 zile pe săptămână;
– 1,9 – dacă eşti sportiv de performanţă, dacă faci mult sport zilnic sau dacă ai un loc de muncă foarte solicitant din punct de vedere fizic.

Ce masă de grăsime ai?

Un alt criteriu important pentru siluetă şi pentru starea de sănătate este procentul de grăsime corporală. Cea mai precisă metodă de calcul este următoarea:

Pentru ambele sexe:
Procentul de grăsime = 495 : densitatea corporală – 450
Procentul optim de grăsime pentru femei se situează între 21 şi 24%, iar pentru bărbaţi între 14 şi 17%.

Click pe poza de mai jos pentru a calcula densitatea corporala:

Atenţie: Dacă mănânci mult şi rar, te îngraşi rapid, energia în exces fiind stocată sub formă de grăsime.


IMC este şi el un parametru important, dar are un punct slab, şi anume nu indică zonele unde este depozitată grăsimea periculoasă şi masa musculară. Masa musculară este mai grea decât masa de grăsime.

O persoană cu IMC mai mic de 18,5 este considerată subponderală, una cu IMC între 18,6 şi 24,99 este normoponderală, iar peste această valoare, persoana este deja supraponderală sau obeză.

Celulele care formează ţesutul adipos depus pe talie determină eliberarea în organism a unor hormoni care cresc riscul instalării diabetului zaharat de tip 2 (noninsulinodependent) şi bolilor cardiovasculare. Raportul optim dintre talie şi şolduri are, pentru bărbaţi, o valoare de 0,9 şi, pentru femei, de 0,85.

Specialistul nostru
Dr. Radu Leon George
medic de familie,competenţă în fiziokinetoterapie

În stabilirea greutăţii corporale optime se folosesc, în cele mai noi formule, trei parametri: vârsta, greutatea şi înălţimea. Sunt formule diferite pentru bărbaţi şi pentru femei. Unele dintre ele folosesc şi diametrul încheieturii pumnului. Dar toate aceste rezultate trebuie corelate cu masa de grăsime şi cu procentele de apă şi de masă musculară din organism.

Aparatele de depistare a procentelor corporale sunt aparate de bioimpedanţă. Funcţionează pe principiul că electricitatea îşi găseşte drumul cel mai scurt atunci când străbate corpul uman, grăsimea fiind o proastă conductoare de electricitate. Deci, cu cât corpul are mai multă masă grasă, cu atât mai mult timp îi va lua curentului să îl străbată.

Lipsa mişcării creşte apetitul

Mişcarea în aer liber creşte rata arderilor în organism

Nu este un mit, ci o realitate! Dimpotrivă, nu este adevărată ideea potrivit căreia mişcarea ar creşte pofta de mâncare. De fapt, cu cât faci mai puţină mişcare, cu atât apetitul este mai mare.

Explicaţia o oferă specialiştii de la Universitatea Lough­borough din Marea Britanie: un program regulat de exerciţii fizice determină eliberarea în organism a unor compuşi chimici naturali, grelina şi peptida YY, cu rol în reducerea poftei de mâncare.

Aceasta este însă doar una dintre motivaţiile care ar trebui să te determine să faci mai multă mişcare. Un alt motiv este faptul că principalul rol al exerciţiilor fizice este de a favoriza creşterea masei musculare. Cu cât muşchii sunt mai bine conturaţi, cu atât suntem mai supli, pentru că masa musculară este cea care pune în mişcare metabolismul, motorul de ardere a caloriilor aduse prin alimentaţie.

Alergarea şi mersul pe bicicletă, cele mai indicate

Dacă vrei să arzi multe calorii într-o singură zi, cel mai potrivit tip de mişcare sunt exerciţiile cardio. Alergarea şi mersul pe bicicletă sau pe banda rulantă sunt astfel de exerciţii, care intensifică activitatea cardiacă şi determină consumul rapid al unui număr mare de calorii. Alergând timp de o oră arzi aproximativ 30 de calorii/kg corp.

Mişcarea în aer liber este asociată cu un nivel mai mare de energie consumată, deoarece sângele ni se oxigenează mai bine, iar oxigenul întreţine arderile celulare.

Totuşi, pentru rezultate durabile şi pentru a ne păstra silueta, specialiştii recomandă exerciţiile cu greutăţi. Aceasta este cea mai bună metodă de a fortifia musculatura şi, deci, de a creşte rata metabolismului.

Nu toate exerciţiile ard grăsimile

Atunci când începem să facem mişcare, celulele musculare consumă mai întâi energia din depozitele limitate de ATP (adenozintrifosfat), acumulator de energie necesară celulei. Dar, pentru că aceste depozite se epuizează după doar câteva momente de mişcare, muşchii încep să ardă calorii provenite de la carbohidraţi (proces denumit glicoliză anaerobă), pentru că această formă de energie este uşor de folosit şi, în plus, este cea mai la îndemână. Durata acestui proces depinde în cea mai mare măsură de modul în care fiecare persoană execută programul de antrenament.

Dacă exerciţii­le sunt realizate într-un ritm prea alert sau dacă persoana depune prea mult efort pentru a finaliza programul, procesul de ardere a carbohidraţilor continuă pe o durată mare de timp. Dar dacă scopul este eliminarea excesului de grăsime din corp, această strategie nu va da rezultatele scontate.

De aceea, specialiştii recomandă executarea exerciţiilor fizice într-un ritm constant, pe o durată mai mare de timp şi fără pauze, deoarece în acest mod celulele musculare se vor alimenta cu energie din depozitele de grăsime. Astfel, în funcţie de forma fizică a fiecăruia, începem să ardem cu adevărat grăsimile din corp de-abia după aproximativ cinci minute de mişcare.

Competiţie: Un kilogram de grăsime arde 4 calorii într-o zi, în timp ce unul de muşchi arde 12 calorii.

Altitudinea ne ajută să slăbim

Cercetătorii de la Universitatea „Ludwig Maximilians” din München au descoperit că persoanele care stau timp de o săptămână la munte, la o altitudine de peste 2.000 de metri, pot slăbi fără niciun efort. Explicaţia oferită de oamenii de ştiinţă germani este că scăderea concentraţiei de oxigen la înălţime determină eliberarea în corp a leptinei, unul dintre principalii hormoni responsabili cu scăderea apetitului. În plus, specialiştii au arătat că, atunci când suntem la altitudini mari, rata metabolismului bazal creşte.

Pedometrele te motivează

Cu ajutorul acestor dispozitive, poţi monitoriza numărul de paşi pe care îi faci într-o zi şi, de asemenea, numărul caloriilor arse. Nu te ajută propriu-zis la slăbit, dar te motivează să mergi mai departe pentru a-ţi atinge obiectivul. Potrivit unor studii recente, pentru a scăpa de kilogramele în plus este necesar să faci aproximativ 12.000 de paşi zilnic.

Bineînţeles, acest număr depinde de o serie de parametri, printre care vârsta, forma fizică şi eventualele afecţiuni. Într-o oră de mers alert, arzi aproximativ 14 calorii/kg corp.

Celulele musculare sunt responsabile pentru 90% din caloriile arse pe parcursul unei zile.

Specialistul nostru
Dr. Georgiana Tache
medic primar balneofizioterapie şi recuperare medicală

Dacă, prin anumite exerciţii fizice, masele musculare sunt activate de-a lungul sau în cadrul lanţurilor cinematice, ceea ce înseamnă un număr mai mare de muşchi care se află în contracţie la un moment dat, atunci ne putem aştepta la arderea unui număr mare de calorii. Mai există şi teoria conform căreia grăsimea sau depozitele adipoase aflate în imediata vecinătate a unor muşchi care fac efort fizic, adică sunt aflaţi în contracţie musculară, se vor diminua proporţional cu efortul desfăşurat.

Dacă vrem să scăpăm de grăsimea de pe abdomen, facem abdomene sau ridicări de picioare cu membrele inferioare întinse. Dacă vrem să scăpăm de grăsimea adunată pe fese vom merge pe bicicletă sau vom alerga pe bandă, dacă vrem să scăpăm de aripioare sau de excesul de grăsime de pe coapse, vom folosi greutăţi aplicate la nivelul gleznelor. Sunt indicate şi exerciţiile contrarezistive, adică mişcările efectuate împotriva unor greutăţi aplicate la nivelul extremităţilor, care se vor mobiliza de către persoana în cauză.

Care sunt opţiunile oferite de saloane

Oferta de tratamente corporale care stimulează pierderea în greutate a saloanelor profesionale este foarte variată, principiile fiind însă aproximativ aceleaşi. La baza metodelor cu efecte notabile asupra siluetei sunt împachetările (normale sau la termocuvertă).

Căldura generată de acestea determină o creştere a temperaturii ţesuturilor, stimularea ratei metabolismului şi duce, deci, la creşterea numărului de calorii arse.

Electrostimularea completează efectul exerciţiilor fizice

Analiza corporală, necesară

Tot în cadrul saloanelor profesionale, înainte de a recurge la un anumit tip de tratament corporal, specialiştii recomandă scanarea cu ajutorul unui aparat de analiză corporală. Acesta are capacitatea de a înregistra toate informaţiile specifice fiecărei persoane în parte în vederea recomandării celui mai potrivit tratament.

Astfel, în funcţie de caracteristicile morfologice şi fiziologice, de rata metabolică şi de consumul energetic al corpului, de eventualele afecţiuni şi de nivelul de grăsime corporală, specialiştii pot indica un program personalizat şi amănunţit, precizându-se inclusiv numărul de şedinţe necesare şi durata acestora.

Infraroşiile topesc depozitele adipoase

O parte din dispozitivele pentru remodelarea corporală se bazează pe acţiunea razelor infraroşii. Aceste raze pătrund profund în ţesuturile expuse şi acţionează la nivel celular, asupra mitocondriilor (uzinele de energie ale celulelor). Acestea sunt astfel stimulate să producă o cantitate crescută de energie şi, prin urmare, accelerează metabolismul. Prin această metodă sunt arse de două ori mai multe calorii atât în perioada de repaus, cât şi atunci când sunt puşi în mişcare muşchii.

Unele aparate de remodelare corporală combină acţiunea razelor infraroşii cu o metodă de tonifiere a musculaturii, cum este electrostimularea, rezultatele fiind astfel sporite. La acestea se mai pot adăuga şi ultrasunetele, care au rolul de a amplifica efectul infraroşiilor. De asemenea, infraroşiile pot fi combinate şi cu sauna (tratamente cu abur) şi cu aromaterapia. În acest mod, pe măsură ce razele infraroşii ard grăsimile şi eliberează toxinele rezultate în corp, sauna determină eliminarea rapidă a acestora. Iar plantele utilizate în aromaterapie intensifică arderile şi stimulează eliminarea toxinelor.

Ultrasunetele înlocuiesc liposucţia

Cele mai noi şi mai eficiente aparate de remodelare corporală sunt cele care înlocuiesc tehnicile de chirurgie estetică de slăbire, precum liposucţia. Acestea folosesc ultrasunete focalizate noninvazive şi se aplică pe zonele cu probleme, distrugând membrana celulelor adipoase şi lăsând intacte structurile înconjurătoare (pielea, muşchii, nervii, vasele de sânge).

Tehnologia nu se bazează pe efectul de încălzire, ci pe efectul mecanic de distrugere a celulelor grase, având astfel mai multă precizie. Studiile au arătat că aceste aparate pot reduce cu aproximativ şapte centimetri circumferinţa taliei în doar trei şedinţe.

Temporar: Efectul împachetărilor este remarcabil pe moment, dar nu persistă în timp.

Luxopunctura, complementar

Este o îmbinare între acupunctură, presopunctură şi luminoterapie, iar principiul de bază al luxopuncturii este aplicarea unor fascicule luminoase în aceleaşi puncte de pe corp utilizate şi în medicina tradiţională chineză. Stimulând anumite puncte de pe corp, se obţin rezultate similare cu cele din acupunctură, însă fără folosirea acelor.

Pentru accelerarea metabolismului şi pentru reducerea poftei de mâncare, specialiştii recomandă între 3 şi 20 de şedinţe a câte 20 de minute.

Lumina solară ne slăbeşte

Potrivit cercetătorilor canadieni de la Western Hospital din Toronto, persoanele care se expun la lumina solară sau la dispozitive de luminoterapie pierd mai multă grăsime corporală decât cele care apelează doar la metodele clasice de slăbit, adică la dietă şi la mişcare.

Specialiştii spun că lumina acţionează asupra anumitor zone din creier responsabile cu eliberarea serotoniei în corp, un neurotransmiţător de care depinde atât starea noastră de bine, cât şi apetitul. Cu cât ne expunem mai mult la radiaţiile ultraviolete, cu atât mâncăm mai puţin. Această metodă este eficientă mai ales în cazul persoanelor supraponderale şi obeze.

Vacuumul combate celulita

Cu ajutorul unor bile speciale, vacuumul acţionează asupra straturilor superficiale de grăsime, estompând celulita. În combinaţie cu razele infraroşii şi cu frecvenţa radio bipolară, această metodă are efect de reducere a centimentrilor, acţionând şi la nivelul straturilor profunde de grăsime.

Pe lângă arderea grăsimilor, această combinaţie terapeutică are şi efect de drenaj limfatic, eliminând toxinele din corp. Zonele în care acţionează cel mai eficient sunt coapsele, talia, fesele şi abdomenul.

Nicio metodă de slăbit care nu presupune efort nu este de durată, atrag atenţia specialiştii.

Specialistul nostru
Betty Raţiu
Estetician

În 30 de zile, se pot da jos aproximativ cinci kilograme dacă, pe lângă un program regulat de exerciţii fizice şi o dietă săracă în grăsimi, ne facem timp şi pentru a recurge la metodele profesionale de slăbit, la salon. Cu ajutorul împachetărilor cu argilă, putem reduce circumferinţa taliei cu aproximativ 2-3 centimetri pe şedinţă.

De asemenea, împachetările reprezintă un mic imbold pentru organism, care va începe să elimine toxinele. Pentru a stimula arderile celulare, împachetările se fac cu cafea, cu alge marine şi cu iederă. De asemenea, la salon putem beneficia de combinaţia dintre electrostimularea simplă şi masaj, în serii de câte trei şedinţe pe săptămână cu o zi pauză.

Ce şi cum este bine să mănânci

Ananasul este o sursă bună de enzime care ajută la slăbit

De foarte multe ori, de vină pentru kilogramele în plus nu este neapărat excesul alimentar, ci modul în care se produce digestia. De regulă, atunci când nu există probleme de sănătate a sistemului digestiv, motivul acumulării de grăsime îl reprezintă calitatea proastă a alimentelor sau combinarea lor incorectă. Cele mai nocive combinaţii alimentare sunt cele în care se asociază făinoasele şi cartofii cu zaharurile rafinate, sarea şi grăsimile.

Digestia incompletă ne îngraşă

Digestia unor alimente durează mai mult, ceea ce face ca organismul să-şi concentreze cea mai mare parte a resurselor pentru asimilarea lor. Acest lucru are loc în detrimentul altor alimente care, nefiind digerate corect, se depun în organism sub formă de acumulări de grăsime. Un astfel de exemplu îl constituie carbohidraţii care, odată ajunşi în intestinul subţire într-o formă nedigerată complet, sunt transformaţi de bacteriile de aici în acizi graşi. Aceştia ajung în sânge şi se transformă apoi în depozite de grăsime.

Cel mai important rol în procesul de metabolizare a alimentelor îl au enzimele, care se regăsesc în cantităţi limitate în corp şi care se consumă pe zi ce trece. Singurele metode prin care putem aduce enzime în organism sunt fructele şi legumele proaspete, care însă nu ajung decât pentru realizarea digestiei acestora, şi suplimentele enzimatice.

Toxinele cresc masa de grăsime

Compuşii toxici din organism favorizează îngrăşarea. Dacă nu sunt eliminaţi din corp, acesta încearcă să-i neutralizeze, rezultatul fiind retenţia de apă. În plus, unul dintre mecanismele de apărare a organismului face ca toxinele să fie „ascunse” în rezervele de grăsime. De aceea, periodic este necesară o cură de detoxifiere. Aceasta se poate realiza cu un consum regulat de lichide şi mai ales cu ceaiuri diuretice.

Unul dintre cele mai bune exemple îl reprezintă infuzia de păpădie, care se bea zi de zi, timp de două săptămâni. Alte ceaiuri detoxifiante sunt cel de măceşe şi cel de mătase de porumb. Pentru a reduce nivelul de grăsimi acumulate, poţi recurge la preparatele din alge marine.

Include în dietă caloriile negative!

În timp ce unele alimente aduc un număr mare de calorii corpului şi determină arderi aproape insesizabile, altele aduc puţine calorii şi, în plus, stimulează şi arderea grăsimilor deja existente în corp.

Acestea din urmă poartă numele de alimente cu calorii negative. Ele conţin în proporţie de 90 la sută apă, puţine proteine, un nivel scăzut de carbohidraţi şi nu au deloc grăsimi în compoziţie, fiind bogate în minerale şi în vitamine. Valoarea lor energetică variază între 25 şi 120 de calorii/100 g.

Stimulent: Ceaiul verde duce la o creştere a ratei metabolismului cu patru la sută şi, deci, ajută la slăbit.

Dimineaţa, fă-ţi plinul de proteine

Un mic dejun copios creşte rata metabolismului şi, prin urmare, ajută la reducerea masei de grăsime din organism. Pentru că proteinele sunt cele care consolidează masa musculară, specialiştii recomandă ca în prima parte a zilei să consumăm cu precădere surse de proteine, precum soia, laptele, brânza, iaurtul şi ouăle.

Vitaminele din grupul B, esenţiale

Pentru a-ţi activa metabolismul şi pentru a scăpa de acumulările de grăsime, cele mai eficiente sunt alimentele bogate în vitamine din complexul B şi în magneziu. Vitaminele B1, B3, B6 şi B12 pot fi procurate din spanac, sparanghel, broccoli, peşte, pui şi din ouă. Iar surse importante de magneziu sunt: alunele, nucile, soia, cerealele integrale, ovăzul şi leguminoasele (fasolea, mazărea, lintea).

  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: