USTUROIUL – Cel mai eficient leac naturist

Usturoiul e o plantă la fel de veche precum istoria. Cu 5000 de ani înainte de Hristos, egiptenii îl ridicaseră la rang de divinitate, gravându-i imaginea pe una din cele trei piramide din Ghizeh. Se spune că faraonul Keops le dădea zilnic să mănânce  usturoi supuşilor săi, pentru a-i feri de epidemii.

Medicii egipteni îi sfătuiau pe părinţi să le atârne copiilor la gât coliere de usturoi, pentru a-i feri de infecţii şi viermi intestinali, un procedeu practicat până astăzi în India şi în Egipt. La fel, trei căţei de usturoi fierţi în lapte cu puţină miere reprezentau un panaceu de fortificare.

Inainte de a participa la întreceri, pe stadioane, sportivii greci mestecau un căţel de usturoi pentru a-şi asigura forma fizică. Nici romanii nu îl dispreţuiau, apreciind că usturoiul le ridica soldaţilor capacitatea de luptă. In Evul Mediu, călugării cultivau usturoiul, utilizându-l pentru a dezinfecta rănile şi ulcerele varicoase, pentru a sparge furunculele şi pentru a uşuţa durerile reumatice.

La Marsilia, în timpul epidemiei de ciumă din 1726, patru hoţi care au fost prinşi prădând casele au obţinut iertarea, dezvăluind reţeta care îi făcea imuni împotriva bolii: o absorbţie abundentă de usturoi macerat într-o compoziţie care a devenit celebră, sub numele de “Oţetul antiseptic al celor patru hoţi”. De asemenea, se spune că rata redusă a cancerului în China se datorează consumului mare de usturoi.

Usturoiul ca medicament

Anemie şi slăbiciune generală

Amestecaţi două părţi de ulei camforat cu o parte de usturoi ras şi frecaţi cu acest amestec coloana vertebrală. Acelaşi efect îl are şi usturoiul folosit drept supozitor sau ingerarea unui căţel de usturoi în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.

Lipsă de apetit

Usturoiul provoca foamea, favorizând secreţia gastrică. Una din reţetele străbunicilor era pâinea prăjită şi frecată bine cu usturoi.

Arterioscleroza

Mâncaţi în fiecare dimineaţă un căţel de usturoi pe stomacul gol. Usturoiul dizolvă cristalele care provoacă îngrosarea arterelor. El este indicat în toate bolile care au drept cauză o proastă circulatie sanguină. Puneti cât mai mult usturoi în mâncare, cel puţin doi căţei de usturoi pe zi. Un mic dejun ideal: o tartină de pâine neagră sau graham, unsă cu un amestec de pătrunjel tocat, usturoi ras şi puţin untdelemn presat la rece.

Astm

Puneţi la macerat, vreme de zece zile, 4-5 căţei de usturoi într-un sfert de litru de alcool de 90 de grade. Când se declanşează criza, vărsaţi câteva picături din acest alcool pe o bucăţică de zahăr, pe care o sugeti încet. Se poate mesteca şi un căţel de usturoi zdrobit uşor si tăvălit prin zahăr pudră.

Bronşita

Fierbeţi doi căţei de usturoi într-un sfert de litru de lapte, vreme de 15 minute. Strecuraţi şi beţi acest lapte, îndulcit cu puţină miere, cât puteţi de fierbinte, pana simţiţi că se apropie criza de tuse. Beţi-l şi seara, înainte de culcare.

Bătături, negi, veruci

Frecaţi uşor excrescenţa pielii, dimineaţa şi seara, cu un căţel de usturoi tăiat în două, vreme de cincisprezece zile. La fel de eficientă este răzătura de usturoi aplicată pe locul cu pricina, cu un bandaj.

Circulaţia sângelui (tulburări)

Sucul proaspăt obţinut din 20 de căţei de usturoi se amestecă cu 2 linguri de miere de salcâm şi sucul unei lămâi. Se ia zilnic câte un păhărel de lichior, dimineaţa, la prânz şi seara.

Dureri de dinţi

Pentru a potoli o durere provocată de o carie, introduceţi în cavitatea ei un amestec de usturoi ras cu unt.

Gripă şi afecţiuni pulmonare

Vărsaţi 250 g de apă clocotită peste o cantitate variabilă de usturoi ras (pentru adulţi: între 50-60 g, pentru copii până la un an: 15 g, până la 5 ani: 25 g, până la 12 ani: 40 g). Lăsaţi să se macereze douăsprezece ore. Se administrează din două în două ore, în dozele următoare:
– o linguriţă – până la 5 ani
– o linguriţă şi jumătate – până la 12 ani
– o lingură de supă vârstă.

Hemoroizi

Mâncaţi în fiecare dimineaţă un căţel de usturoi pe stomacul gol.

Pişcături de insecte

Scoateţi acul (dacă v-a pişcat o albină), apoi frecaţi locul dureros cu un căţel de usturoi tăiat în două.

Reumatism

Vreme de o lună şi jumătate, puneţi la macerat 30 g de usturoi ras, într-un sfert de litru de alcool de 90 de grade şi luaţi 6 picături din acest preparat, înainte de două dintre mesele principale, vreme de 6 săptămani.

Utilizaţi sub formă de cataplasme caţiva cătei de usturoi pisati. Aplicaţi pe locurile dureroase. Suferinţa va fi usurată în mod sensibil.

Utilizaţi un amestec format din doi-trei căţei de usturoi rasi si doua linguri de untdelemn de masline, pentru a vă fricţiona articulatiile si muschii dureroşi.

Răceală

5 căţei de usturoi curăţaţi şi raşi se amestecă cu 5 linguriţe de zahăr. Se pun la foc până ce dau în fiert. Se lasa 5 minute să se infuzeze, se strecoara si se ia peste zi întreaga cantitate, cate o lingurita o dată.

Tensiune arterială

Beţi pe stomacul gol, conţinutul unui pahar de apă, în care aţi pus la macerat, seara, un căţel de usturoi zdrobit.

Tuse convulsivă

Preparaţi urmatorul sirop: puneţi 500 g usturoi zdrobit într-un litru de apă clocotita. Lasati să se infuzeze vreme de o ora, apoi strecuraţi. Adăugaţi miere pana ce se formează un sirop. Luati 20-30 de picături dimineaţa, pe stomacul gol.

Dureri de urechi

Introduceti in ureche un tampon de vata imbibat cu suc de usturoi. Puteţi să introduceti de asemenea, dar cu precautie, un catel de usturoi ras, pus în puţin tifon, care sa fie scos apoi din conductul auditiv. Un leac bun e şi uleiul de usturoi (se zdrobesc 3 căţei de usturoi si se amesteca cu 3 linguri de untdelemn. Se pun într-o sticlă şi se lasă o saptamana se macereze, la temperatura camerei, apoi se strecoară prin tifon). Se pun 3  picături în ureche, la 2-3 ore.

Varice

Mâncaţi un cătel de usturoi, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol.

Viermi intestinali

Luaţi de două ori pe zi, un decoct de 25 g usturoi la un pahar de apă sau lapte, care se lasă la fiert pe foc mic, vreme de douazeci de minute. Faceti clisme călduţe, dimineata si seara, cu un decoct de 6-8 căţei de usturoi la o jumatate de litru de apa. Pentru limbrici, luaţi o căpătână mare de usturoi, curăţaţi şi radeti toti căteii apoi fierbeţi-i douăzeci de minute in lapte. Luaţi decoctul dimineata, pe stomacul gol, şi nu mai mâncati nimic până la prânz. Repetaţi tratamentul in fiecare zi, până la expulzarea viermilor.

Pentru a neutraliza mirosul de usturoi, mestecaţi o bucată de mar, de sfeclă rosie, 3-4 boabe de cafea sau un fir de patrunjel.

Face parte din familia Liliaceae, la fel ca si ceapa.

Este foarte aromat si din acest motiv este foarte des folosit la gatit. In functie de cum este gatit poate da mancarii o aroma dulce subtila sau una puternica, aproape copleşitoare.

  • Este asociat adesea cu ceapa si rosii, in prepararea oricarui fel de carne
  • Se poate aplica pe paine, obtinand astfel o varietate de retete: paine cu usturoi, bruschete, paine prajita cu usturoi.
  • Cu usturoi se poate aromatiza uleiul ce va fi folosit la asezonarea oricarui fel de legume, carne, paine si paste.

Adevarata aroma se simte doar cind e presat sau taiat cu cutitul. Cand e prajit isi pierde gustul picant.  Trebuie avut grija sa nu se prajeasca  prea tare, astfel gustul sau va deveni amar.

Are, de asemenea, o buna reputatie si in medicina populara, folosit adesea pentru proprietatile sale antibiotice, in hipertensiunea arteriala sau chiar pentru durerile de dinti.

Sfaturi pentru gatitul cu usturoi:

– Cand cumparati usturoi pentru gatit evitati sa cumparati capatani foarte mari,oricat ar fi de tentant. Nu au acelasi gust ca si cel din capatani mai mici. Cu cat capatanile sunt mai mici, cu atat este mai aromat.

– Puteti recunoaste ca e proaspat dupa cateii tari si albi, acoperiti de o coaja uscata. Cand cumparati usturoi, apasati cu atentie bulbul ca sa nu fie sec.

– Inainte de a curata de coaja si a taia usturoiul, umeziti mainile si tocatorul, in acest fel mirosul va fi eliberat mai repede.

– puteti recunoaste ca e proaspat dupa cateii tari si albi, acoperiti de o coaja uscata. Cind cumparati usturoi, apasati cu atentie bulbul ca sa nu fie sec

– inainte de a curata de coaja si a taia usturoiul, umeziti miinile si tocatorul, in acest fel mirosul va fi eliberat mai repede

– adevarata aroma se simte doar cind e presat sau taiat cu cutitul. Cind e prajit isi pierde gustul picant.

– se asociaza bine cu carnea si pestele, sufleurile si supele, salatele sau marinatele

Usturoi

Cum se pastreaza: 
Usturoiul se pastreaza necuratat intr-o cutie deschisa intr-un loc uscat, racoros si departe de alte mancaruri. Cateii de usturoi curatati se pot pastra intr-un recipient inchis in frigider. Este imperativ ca usturoiul in ulei sa fie tinut la frigider pentru a evita aparitia unor bacterii mortale. Pudra de usturoi trebuie tinuta intr-un loc uscat, racoros si intunecat.

Calitati nutritionale (100g): 
Proteine% 7,2
Lipide% 0,2
Glucide% 26
Calorii 137

Beneficii pentru sanatate: 
-Proprietati antioxidante; purifica sangele, scade colesterolul, avand rol remineralizant.
– Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanta cu un puternic efect antibiotic, fiind indicat in tratamentul virozelor, bron?itelor, traheitelor.
-Usturoiul imbunatateste functia cardiaca, previne formarea cheagurilor si a trombozei arteriale.
-Sucul obtinut prin presarea usturoiului calmeaza crizele de astm,iar tampoanele cu vata imbibate in acest suc calmeaza durerile de urechi.

  • LEGENDA:

Sfantul Andrei – Noaptea Strigoilor

Sfantul Andrei - Noaptea Strigoilor

Pregatiti-va sa va ungeti tocurile casei cu usturoi. Sarbatoarea Sfantului Andrei, noaptea strigoilor

Pe 30 noiembrie este una din sarbatorile crestine cele mai importante – Biserica Ortodoxa Romana il praznuieste pe Sfantul Andrei, apostolul care a crestinat pentru intaia oara locuitori de pe meleagurile tarii noastre, data la care traditia si obiceiurile populare romanesti ies la suprafata in toata complexitatea si farmecul lor. Legat de aceasta zi, credinta populara insiruie multe traditii, pe langa cele cu insemnatate religioasa fiind pastrate si unele desprinse din sarbatori mai vechi, precum Dionisiacele Campenesti ale tracilor sau Saturnaliile romanilor. Unul din elementele care s-au propagat de pe vremea sarbatorilor romane si tracice este cel legat de lupi. Astfel, in sate din diferite zone ale tarii, in ziua de Sfantul Andrei oamenii nu matura si nu arunca nimic afara, pentru ca lupii sa nu le manance vitele. Se spune ca, in aceasta noapte, lupii se aduna si pot sa vorbeasca, iar cel care ii aude va muri.Ajunul de Sfantul Andrei este considerat unul dintre acele momente in care bariera dintre vazut si nevazut se ridica, aceasta fiind clipa prielnica pentru a obtine informatii despre anul care vine. De asemenea, „Andreiu- cap de iarna” cum ii spun bucovinenii, permite interferenta planurilor malefice cu cele benefice, lucrurile importante din existenta oamenilor putand fi intoarse de la matca lor fireasca. In Bucovina se crede ca in aceasta noapte „umbla strigoii” sa fure „mana vacilor”, „mintile oamenilor” si „rodul livezilor”. Aparitia celor doi sfinti-mosi, Mos Andrei si Mos Nicolae, inceputul iernii si punerea in miscare a haitelor de lupi sunt semne evidente de imbatranire si degradare a timpului calendaristic. Ordinea se deterioreaza neincetat, astfel ca in noaptea de 29 spre 30 noiembrie,

De Sfantul Andrei – Spiritele mortilor ies din morminte

Noaptea Strigoilor – se ajunge la starea simbolica de haos, cea de dinaintea creatiei. Este noaptea de spaima, intrucat spiritele mortilor ies din morminte. Strigoii sunt foarte periculosi pentru cei vii: iau viata rudelor apropiate, aduc boli, grindina si alte suferinte. Ei calatoresc pe pamant si pe ape, scotand sunete infricosatoare, calare pe melita, pe coada de matura, pe butoi sau in butoi. Prin unele parti se crede ca strigoii iau coasele si limbile de melita pe care le gasesc prin curtile oamenilor si se duc la hotare, unde se bat cu ele. Femeile au grija ca asemenea obiecte sa nu fie lasate afara. Se mai spune ca ei danseaza pe la raspantiile drumurilor, pana la cantatul cocosilor. Ei se bat cu strigoii vii, cu strigoii-oameni. A doua zi, acestia se cunosc dupa zgarieturile de pe fata.


  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: